Kwasy tłuszczowe z rodziny omega - 3 i 6, podobnie jak witamina D - to niezbędne składniki naszej diety, bez których prawidłowe funkcjonowanie organizmu nie jest możliwe. Niestety organizm człowieka nie potrafi ich wytwarzać i muszą być dostarczane z dietą, która najczęściej jest uboga w kwasy omega 3 (ryby, owoce morza, algi, siemię lniane) i zbyt obfita w kwasy omega -6 (oleje roślinne, mięso, jaja). Najlepszym sposobem na sprawdzenie, czy spożywamy je w wystarczających ilościach i proporcjach umożliwiających zachowanie równowagi biologicznej, jest zbadanie poziomu kwasów tłuszczowych w błonach komórkowych za pomocą badania ,,omega test''.
Na podstawie wyniku badania można wprowadzić odpowiednią dietę i suplementację kwasami omega, które zapobiegają rozwojowi chorób przewlekłych oraz zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu na każdym etapie życia od poczęcia do późnej starości.
♦ budują błony komórkowe i utrzymują równowagę biologiczną w organizmie
♦ odgrywają kluczową rolę w procesie wzrostu oraz różnicowania komórek
♦ zapewniają prawidłowy rozwój i funkcjonowaniu mózgu oraz układu nerwowego
♦ regulują czynność układu sercowo–naczyniowego, ciśnienie i krzepliowść krwi, stężenie lipidów w osoczu oraz procesy zapalne
♦ badanie jest proste i można je wykonać samodzielnie lub w gabinecie
♦ nie trzeba być na czczo, wskazane jest wypicie wody przed badaniem
♦ palec należy zdezynfekować np. octanisepem i nakłuć dołączonym do zestawu nakłuwaczem
♦ po odciśnięciu kropli krwi na bibułce w miejscu zaznaczonych okręgów należy ją wysuszyć/odesłać
♦ analiza kwasów tłuszczowych z czerwonych krwinek wykonywana jest w laboratorium Sanniotech (Włochy) metodą chromatografii gazowej GC-FID
♦ wynik w formie elektronicznej przesyłany jest na adres e-mail do 4 tyg.
♦ wynik zawiera szczegółową analizę 22 kwasów tłuszczowych: nasycone, jednonienasycone, wielonienasycone: omega 3 i 6, tłuszcze trans
♦ wynik zawiera 3 wskaźniki - indeksy stanu zdrowia
♦ NKT/JNKT - stosunek tłuszczów nasyconych do jednonienasyconych, który mówi o płynności i przepuszczalności błon komórkowych oraz ryzyku nagłej śmierci sercowej
♦ indeks omega 3 jest sumą kwasów omega-3 : EPA i DHA
♦ im wyższy indeks omega 3, tym niższe ryzyko kardiologiczne
♦ zbyt niski indeks omega 3 to wyższe ryzyko zawału, depresji, demencji
♦ wskaźnik stanu zapalnego AA/EPA określa proporcje kwasów omega 6 (arachidononowego) do omega-3 (eikozapentanowego)
♦ im wyższy stan zalany w komórkach, tym większe ryzyko chorób zapalnych, degeneracyjnych, nowotworowych, zespołu metabolicznego, Alzheimera