Umów się na spotkanie: biuro@udietetyczek.pl

POZNAJMY SIĘ

marta michalak-tomasik leczenieprzzezjedzenieWitam serdecznie,
nazywam się Marta Michalak-Tomasik. Z wykształcenia, zawodu oraz zamiłowania jestem dietetykiem, specjalistą ds. żywności i żywienia. Propaguję naturalne odżywianie oparte na niskoprzetworzonych produktach, które jest fundamentem zdrowia i dobrego samopoczucia.

Dlaczego ,,Leczenie przez jedzenie”?
Pracując z pacjentami wielokrotnie przekonałam się, że istnieje ścisły związek między odżywianiem, a zdrowiem. Nie tylko nasza waga, ale również to, jak się czujemy, jak wygląda nasza cera i włosy, a nawet, jak się wysypiamy, w dużej mierze zależy od tego, co wkładamy do ust. Odpowiedni jadłospis może poprawić stan zdrowia m.in. obniżyć poziom cholesterolu i cukru we krwi, wyregulować gospodarkę hormonalną, poprawić trawienie, oczyścić organizm, a nawet pomóc odstawić leki i uniknąć ryzykownych operacji.

Według Evidence Based Medicine – medycyny popartej badaniami, to właśnie dieta ma największy wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie – może obniżyć ryzyko rozwoju chorób przewlekłych, a nawet cofnąć ich skutki. To prosta i skuteczna metoda pozbawiona efektów ubocznych.
Epidemia chorób cywilizacyjnych, takich jak otyłość, cukrzyca, czy nowotwory, świadczy o tym, iż standardowa dieta krajów uprzemysłowionych, nie służy naszemu zdrowiu! Nie możemy ufać, że wysoko przetworzone jedzenie, suplementy i leki, to recepta na długie życie zdrowiu.

W czym mogę pomóc?
Zajmuję się doradztwem i edukacją żywieniową. Do pacjentów staram się podchodzić holistycznie stawiając przede wszystkim na zdrowie i dobre samopoczucie, a nie jedynie redukcję kilogramów i centymetrów. Układam indywidualne programy żywieniowe w oparciu o wyniki badań i wywiad dla osób:

♦ pragnących zdrowo i smacznie odżywiać się na co dzień, a przez to poprawić swoje samopoczucie i wygląd
♦ mających problem z utrzymaniem prawidłowej masy ciała
♦ mających problemy zdrowotne, którym lekarz zalecił specjalną dietę lub chcących uniknąć w przyszłości poważnych powikłań chorób (m.in. choroby układu krążenia, przewodu pokarmowego, schorzeni
♦ cierpiących na alergie lub nietolerancje pokarmowe, będących na dietach eliminacyjnych
♦ stosujących żywienie wegetariańskie
♦ dla kobiet w ciąży oraz rodziców pragnącym zdrowo odżywiać swoje dzieci

 

Kwalifikacje
Z wykształcenia jestem dietetykiem, specjalistą ds. żywności i żywienia. Wiedzę zdobywałam na studiach i kursach z zakresu nauk żywieniowych. Ukończyłam m.in. Biotechnologię Żywności i Żywienie Człowieka na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, ,,Racjonalne żywienie” w Instytucie Żywności i Żywienia oraz ,,Dietetykę w chorobach wewnętrznych i metabolicznych’’ na Uniwersytecie Medycznym w Warszawie. Dzięki nim poznałam drogę jaką nasze pożywienie pokonuje od pola do stołu, a następnie ,,przez żołądek do serca”. Jestem członkiem Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Prowadzę wykłady i warsztaty dla dorosłych oraz dzieci, a także piszę artykuły i udzielam porad jako ekspert na portalach związanych ze zdrowiem m.in. abcZdrowie.pl. Stały udział udział w szkoleniach i konferencjach, a także bieżące śledzenie najnowszych doniesień z zakresu żywienia człowieka pozwalają mi wdrażać najnowszą wiedzę do dietoterapii pacjentów.
W trakcie swojej pracy zawodowej miałam okazję pracować zarówno w zakładach przemysłu spożywczego, szpitalach, jak i poradniach dietetycznych układając indywidualne plany żywieniowe.

 

SONY DSCPrywatnie

Wierzę, że dietetyka jest czymś w rodzaju powołania, a dietetyk powinien motywować pacjentów swoją postawą. Prywatnie jestem miłośniczką zdrowej kuchni, a swoją pasją staram się ,,zarażać’’ otoczenie, przekonując, że zdrowa dieta nie musi oznaczać samych wyrzeczeń, może być łatwa w przygotowaniu i oczywiście smaczna. Efekty moich eksperymentów można obejrzeć na niniejszej stronie w postaci przepisów, które mam nadzieję, ułatwią przyrządzanie posiłków osobom, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z naturalnym odżywianiem. W naszej kuchni nie ma miejsca na żadne polepszacze, vegetę, dania z proszku, czy biały cukier. Staramy się bazować na naturalnych i jak najmniej przetworzonych surowcach. Są to głównie dania roślinne z niewielką ilością ryb, jaj, czy nabiału – dla osób, które chcą stopniowo wprowadzać zmiany w swoim menu oraz dzieci.

Jako mama szczególną wagę przykładam do tego, by nasza dieta pomagała zachować równowagę w organizmie, wzmacniała odporność i kształtowała dobre nawyki żywieniowe już od najmłodszych lat.

Pozdrawiam i życzę samych zdrowych i smacznych wyborów!