Ciasto marchewkowe to ulubione ciasto mojej rodziny. Jest smaczne i proste w przygotowaniu. Swoją słodycz i wilgotność zawdzięcza m.in. marchwi, dawniej używanej do słodzenia potraw. Można je przyrządzać na wiele sposobów tj. z różnymi bakaliami, polewami, czy masami. Niestety każdy taki dodatek to dodatkowe kalorie. Większość przepisów zawiera sporo cukru (ok 1-2 szklanki = 800-1600 kcal) oraz olej (1 szkl = 2000 kcal). W moim wypróbowanym przepisie postanowiłam olej zastąpić niesłodzonym musem jabłkowym (1 szklanka = 200 kcal). Dzięki temu mogłam bez wyrzutów sumienia dodać więcej zdrowych bakalii.
Przygotowanie:
Jabłka obieramy, kroimy na kawałki i dusimy z niewielką ilością wody do miękkości, aż się rozpadną na mus – ewentualnie miksujemy blenderem.
W dużej misce ubijamy jaja z cukrem/miodem na puszystą masę. Dodajemy 1 szklankę musu jabłkowego i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Do osobnej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę korzenną. Otrzymaną mieszankę dodajemy do masy jajecznej i miksujemy. Na koniec dodajemy startą marchew, bakalie i mieszamy ręcznie (nie mikserem), tak by równomiernie rozprowadzić je w cieście.
Ciasto nakładamy do formy ,,keksówki” wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 175 stopni na termoobiegu przez ok 60 min. Po 50 minutach sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest ,,suche”.