Z ciecierzycy można wyczarować wiele potraw. Ma łagodny smak i pasuje zarówno do dań pikantnych, jak i łagodnych. Świetnie sprawdza się we wszelkiego rodzaju gulaszach, a nawet ciastach 😉 Dziś w jesiennym połączeniu z cukinią, papryką, pieczarkami i brokułem. Z podanych składników wychodzą 2 porcje dania po około 300kcal.
Przygotowanie:
Na oliwie poddusić posiekanego pora, dodać pieczarki pokrojone w plasterki, paprykę i cukinię w kostkę oraz starty czosnek i sól. Dusić, aż warzywa zmniejszą objętość i zaczną się robić miękkie. Dodać brokuła rozdzielonego na różyczki. Trzeba go wcześniej ugotować w wodzie lub na parze al dente. Następnie dodajemy ciecierzycę, posiekany koperek i resztę przypraw. Na koniec wlewamy przecier pomidorowy. Nie za dużo, by nie zdominował smaku potrawy, a jedynie ,,posklejał” składniki. Dusimy delikatnie jeszcze chwilę do połączenia się smaków.