Umów się na spotkanie: biuro@udietetyczek.pl

Składniki:

  • 1 papryka (ok. 240g)
  • 1/2 cukini  (ok. 240g)
  • kawałek pora ok. 5cm (ok. 40g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 duże pieczarki (ok. 150g)
  • 1/2 małego brokuła ok. 150g
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól, pieprz, rozmaryn, cząber, papryka słodka (lub inne przyprawy)
  • ugotowana ciecierzyca około 200g (10 łyżek)
  • 2 łyżki oliwy

Dieta:

  • wegetariańska
  • wegańska
  • bez glutenu
  • bez laktozy
  • bez jaj

Cieciorka z warzywami

Z ciecierzycy można wyczarować wiele potraw. Ma łagodny smak i pasuje zarówno do dań pikantnych, jak i łagodnych. Świetnie sprawdza się we wszelkiego rodzaju gulaszach, a nawet ciastach 😉 Dziś w jesiennym połączeniu z cukinią, papryką, pieczarkami i brokułem. Z podanych składników wychodzą 2 porcje dania po około 300kcal.

Przygotowanie:

Na oliwie poddusić posiekanego pora, dodać pieczarki pokrojone w plasterki, paprykę i cukinię w kostkę oraz starty czosnek i sól. Dusić, aż warzywa zmniejszą objętość i zaczną się robić miękkie. Dodać brokuła rozdzielonego na różyczki. Trzeba go wcześniej ugotować w wodzie lub na parze al dente. Następnie dodajemy ciecierzycę, posiekany koperek i resztę przypraw. Na koniec wlewamy przecier pomidorowy. Nie za dużo, by nie zdominował smaku potrawy, a jedynie ,,posklejał” składniki. Dusimy delikatnie jeszcze chwilę do połączenia się smaków.