Jaglana – królowa kasz w połączeniu ze szpinakiem, cukinią i marchewką to skarbnica kwasu foliowego, żelaza, beta-karotenu, wapnia, magnezu oraz błonnika. Porcja przygotowana z podanych składników, to około 270kcal, 270ug kwasu foliowego, 4,7mg żelaza. Nawet, kiedy nie mamy czasu na gotowanie, możemy zdrowo i smacznie zjeść 🙂
Przygotowanie:
Na patelni rozsmarować oliwę, dodać posiekanego pora, startą marchew i cukinię oraz szpinak. Warzywa poddusić przez 5 minut, tak by pozostały lekko chrupiące. Następnie wymieszać z ugotowaną wcześniej kaszą jaglaną i przyprawić wg gustu. Można posypać 1 łyżką pestek dyni, aby zwiększyć zawartość żelaza w potrawie oraz popić sokiem obfitującym w witaminę C (pomarańcza, czarna porzeczka, żurawina), aby zwiększyć przyswajanie żelaza.