Umów się na spotkanie: biuro@udietetyczek.pl

Składniki:

  • kawałek pora ok 5-7 cm.
  • 2 marchewki
  • duża garść szpinaku ok. 50g
  • 1 mała cukinia ok. 200g
  • kasza jaglana 4 łyżki po ugotowaniu, ok. 100-120g
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz, przyprawy (np. czosnek suszony i kurkuma)

Porcja zawiera:

  • Kalorie: 270 kcal

Dieta:

  • wegetariańska
  • wegańska
  • bez glutenu
  • bez laktozy
  • bez jaj

Kasza jaglana z marchewką, cukinią i szpinakiem

Jaglana – królowa kasz w połączeniu ze szpinakiem, cukinią i marchewką to skarbnica kwasu foliowego, żelaza, beta-karotenu, wapnia, magnezu oraz błonnika. Porcja przygotowana z podanych składników, to około 270kcal, 270ug kwasu foliowego, 4,7mg żelaza. Nawet, kiedy nie mamy czasu na gotowanie, możemy zdrowo i smacznie zjeść 🙂

 Przygotowanie:

Na patelni rozsmarować oliwę, dodać posiekanego pora, startą marchew i cukinię oraz szpinak. Warzywa poddusić przez 5 minut, tak by pozostały lekko chrupiące. Następnie wymieszać z ugotowaną wcześniej kaszą jaglaną i przyprawić wg gustu. Można posypać 1 łyżką pestek dyni, aby zwiększyć zawartość żelaza w potrawie oraz popić sokiem obfitującym w witaminę C (pomarańcza, czarna porzeczka, żurawina), aby zwiększyć przyswajanie żelaza.