Warzywa strączkowe idealnie nadają się do przyrządzania różnych kotletów, dzięki czemu szybko nam się nie znudzą. W połączeniu z kaszą i warzywami stanowią pożywne danie, które można podać z surówką na obiad. Kotleciki można przyrządzić z dowolnymi dodatkami, dzięki czemu nigdy się nie nudzą:)
Przygotowanie:
Soczewicę gotujemy do miękkości około 25 minut. Kaszę gotujemy około 10-15 minut razem z kurkumą i odrobiną soli. Na patelni dusimy posiekaną cebulę ze startą marchewką i papryką pokrojoną w kostkę. W dużej misce łączymy soczewicę, kaszę, duszone warzywa, posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek, zmielone siemię lniane i jajko. Dodajemy starty drobno czosnek oraz przyprawy. Mieszamy i lekko miksujemy blenderem do połączenia składników w zwartą masę, ale tak, by pozostały wyczuwalne kawałki warzyw.
Formujemy kotlety i wykładamy na patelnię nasmarowaną oliwą. Najpierw podpiekamy jedną stronę. Zanim zaczniemy przewracać kotlety, radzę unieść patelnię i delikatnie nią potrząsać, aż do odklejenia się kotlecików. Dzięki temu zachowają kształt i nie porozrywają się. Przewracamy kotlety na drugą stronę i ją również chwilę podpiekamy. Wyłączamy palnik i czekamy jeszcze chwilę, aż kotleciki ,,dojdą” na ciepłej patelni. Z podanej porcji otrzymujemy około 8 kotlecików o wadze 65-70g.