Umów się na spotkanie: biuro@udietetyczek.pl

Składniki:

  • 2 małe marchewki (100g)
  • 1 cebula (80g)
  • 1/4 papryki czerwonej (50g)
  • 1 szklanka ugotowanej soczewicy brązowej lub zielonej (180g)
  • 1 szklanka ugotowanej drobnej kaszy jęczmiennej (180g)
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1 jajo z chowu ekologicznego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki oliwy do wysmarowania patelni
  • sól, pieprz, kurkuma

Kolorowe kotleciki z soczewicy i kaszy jęczmiennej

Warzywa strączkowe idealnie nadają się do przyrządzania różnych kotletów, dzięki czemu szybko nam się nie znudzą. W połączeniu z kaszą i warzywami stanowią pożywne danie, które można podać z surówką na obiad. Kotleciki można przyrządzić z dowolnymi dodatkami, dzięki czemu nigdy się nie nudzą:)

Przygotowanie:

Soczewicę gotujemy do miękkości około 25 minut. Kaszę gotujemy około 10-15 minut razem z kurkumą i odrobiną soli. Na patelni dusimy posiekaną cebulę ze startą marchewką i papryką pokrojoną w kostkę. W dużej misce łączymy soczewicę, kaszę, duszone warzywa, posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek, zmielone siemię lniane i jajko. Dodajemy starty drobno czosnek oraz przyprawy. Mieszamy i lekko miksujemy blenderem do połączenia składników w zwartą masę, ale tak, by pozostały wyczuwalne kawałki warzyw.

Formujemy kotlety i wykładamy na patelnię nasmarowaną oliwą. Najpierw podpiekamy jedną stronę. Zanim zaczniemy przewracać kotlety, radzę unieść patelnię i delikatnie nią potrząsać, aż do odklejenia się kotlecików. Dzięki temu zachowają kształt i nie porozrywają się. Przewracamy kotlety na drugą stronę i ją również chwilę podpiekamy. Wyłączamy palnik i czekamy jeszcze chwilę, aż kotleciki ,,dojdą” na ciepłej patelni. Z podanej porcji otrzymujemy około 8 kotlecików o wadze 65-70g.