Umów się na spotkanie: biuro@udietetyczek.pl

Składniki:

  • filet łososia ok 200g
  • 2 marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • 1/2 cebuli
  • pęczek koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki zmielonych pestek dyni
  •  5-6 różyczek ugotowanego brokuła
  • sól do smaku

Dieta:

  • wegetariańska
  • wegańska
  • bez glutenu
  • bez laktozy

Kotleciki rybne łososiowo – brokułowe

Kolejna wersja mięciutkich, pysznych pulpetów rybnych, które z pewnością przypadną do gustu nawet największym niejadkom. Wersja  łososiowa, bardziej mięsista i wzbogacona w brokuły. Doskonałe źródło kwasów tłuszczowych omega-3 ważnych dla rozwoju mózgu i wzroku u dzieci oraz kwasu foliowego, który dba o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i krwionośnego. Dodatek pestek dyni wzbogaca potrawę w żelazo – w 100g pestek jest bowiem 15mg tego pierwiastka.

Przygotowanie:

Filet z łososia umyć i udusić na patelni z wodą. Następnie rozdzielić na cząstki wybierając ości. Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce, poddusić na patelni z posiekaną cebulką i czosnkiem, również podlewając wodą. Nie używamy dodatkowego tłuszczu, gdyż łosoś jest jedną z najbardziej tłustych ryb.

Łososia połączyć z duszonymi warzywami, ugotowanymi brokułami, posiekanym koperkiem, jajkiem oraz mielonymi pestkami dyni. Wymieszać składniki i lekko zblendować do ich połączenia. Masa nie powinna być jednolicie gładka. Doprawić do smaku.

Formować pulpety i podpiec delikatnie z obu stron na patelni nasmarowanej oliwą. Nie smażymy w głębokim oleju. Wszystkie składniki, oprócz jaja, są ugotowane i nie wymagają długiego smażenia.