Kolejna wersja mięciutkich, pysznych pulpetów rybnych, które z pewnością przypadną do gustu nawet największym niejadkom. Wersja łososiowa, bardziej mięsista i wzbogacona w brokuły. Doskonałe źródło kwasów tłuszczowych omega-3 ważnych dla rozwoju mózgu i wzroku u dzieci oraz kwasu foliowego, który dba o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i krwionośnego. Dodatek pestek dyni wzbogaca potrawę w żelazo – w 100g pestek jest bowiem 15mg tego pierwiastka.
Przygotowanie:
Filet z łososia umyć i udusić na patelni z wodą. Następnie rozdzielić na cząstki wybierając ości. Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce, poddusić na patelni z posiekaną cebulką i czosnkiem, również podlewając wodą. Nie używamy dodatkowego tłuszczu, gdyż łosoś jest jedną z najbardziej tłustych ryb.
Łososia połączyć z duszonymi warzywami, ugotowanymi brokułami, posiekanym koperkiem, jajkiem oraz mielonymi pestkami dyni. Wymieszać składniki i lekko zblendować do ich połączenia. Masa nie powinna być jednolicie gładka. Doprawić do smaku.
Formować pulpety i podpiec delikatnie z obu stron na patelni nasmarowanej oliwą. Nie smażymy w głębokim oleju. Wszystkie składniki, oprócz jaja, są ugotowane i nie wymagają długiego smażenia.