Dynia doskonale nadaję się na zupy dla dzieci i niemowląt. Jest lekkostrawna, rzadko uczula i nie kumuluje tylu zanieczyszczeń, ile inne warzywa. Ma słodkawy smak, więc dzieci chętnie jadają przygotowane z niej potrawy. W wersji na ostro np. z czosnkiem i imbirem smakują także dorosłym. To bogate źródło beta-karotenu, który bardzo korzystnie wpływa na skórę i działa antyzapalnie.
Przygotowanie:
Marchewkę, pietruszkę oraz seler obieramy, kroimy na kawałki, zalewamy około 0,5l wody i gotujemy z jarzynką około 15 minut. W tym samym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy starty czosnek oraz dynię pokrojoną w kostkę, którą podpiekamy, aż większość kostek stanie się miękka. Jeśli dynia będzie się przypalać, podlewamy wodą. Podpieczona na patelni dynia nabiera przyjemnego smaku. Dodajemy ją do ugotowanej włoszczyzny i miksujemy na krem. Gotujemy jeszcze 5 minut. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Zupę można podać z ugotowaną kaszą jaglaną lub ryżem. W wersji ,,na skróty” dynię można zagotować od razu z włoszczyzną.