Gulasze to potrawy, które z łatwością możemy zabrać w termosie lub w szczelnym pojemniku w podróż lub na obiad do pracy, zwłaszcza jeśli mamy możliwość ich podgrzania. Do takiego gulaszu możemy wrzucić dowolne warzywa, doprawić je koncentratem pomidorowym, a na koniec dodać bardziej energetyczny składnik, jak ryż, kaszę, czy warzywa strączkowe. Razem będą stanowić pożywne, rozgrzewające danie, które doda nam energii na kilka godzin i zastąpi domowy obiad. Jesienną i zimową porą takie dania przygotowuję mężowi do pracy. Dzięki temu może zjeść ciepły posiłek nawet w aucie, kiedy wiele godzin spędza poza biurem.
Przygotowanie:
Na oliwie zeszklić cebulkę i czosnek. Dodać startą marchew, paprykę i cukinię pokrojone w kostkę. Poddusić chwilę, a następnie zalać pomidorami. Przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dusić razem około 15-20 min do połączenia smaków. Pod koniec dodać ugotowaną wcześniej fasolkę.