Umów się na spotkanie: biuro@udietetyczek.pl

Składniki:

  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cukinia
  • 1 marchewka
  • 1 papryka
  • 1 butelka passaty pomidorowej min. 500ml (lub przecier pomidorowy)
  • sól, pieprz, przyprawa prowansalska
  • 1 szklanka ugotowanej fasoli dowolnego rodzaju

Leczo z fasolką do termosu i nie tylko

Gulasze to potrawy, które z łatwością możemy zabrać w termosie lub w szczelnym pojemniku w podróż lub na obiad do pracy, zwłaszcza jeśli mamy możliwość ich podgrzania. Do takiego gulaszu możemy wrzucić dowolne warzywa, doprawić je koncentratem pomidorowym, a na koniec dodać bardziej energetyczny składnik, jak ryż, kaszę, czy warzywa strączkowe. Razem będą stanowić pożywne, rozgrzewające danie, które doda nam energii na kilka godzin i zastąpi domowy obiad. Jesienną i zimową porą takie dania przygotowuję mężowi do pracy. Dzięki temu może zjeść ciepły posiłek nawet w aucie, kiedy wiele godzin spędza poza biurem.

Przygotowanie:

Na oliwie zeszklić cebulkę i czosnek. Dodać startą marchew, paprykę i cukinię pokrojone w kostkę. Poddusić chwilę, a następnie zalać pomidorami. Przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dusić razem około 15-20 min do połączenia smaków.  Pod koniec dodać ugotowaną wcześniej fasolkę.