Umów się na spotkanie: biuro@udietetyczek.pl

Składniki:

  •  3 marchewki
  •  2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy + woda do podlewania
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • natka pietruszki

Dieta:

  • wegetariańska
  • wegańska
  • bez glutenu
  • bez laktozy

Marchewka nie – zwykła

Nawet zwykła marchewka może stać się niezwykłym dodatkiem do obiadu dzięki fantazyjnym kształtom oraz odrobinie przypraw i ziół. Jeśli posiadamy robot wielofunkcyjny z pewnością jest w nim nakładka do robienienia frytek. Można ją wykorzystać do poszatkowania marchewki na ,,frytki”, które można potem udusić na patelni lub upiec w piekarniku. Są również specjalne urządzenia do robienia ,,makaronu” lub ,,spiralek” z warzyw (niżej zdjęcia). Dzięki nim warzywa mogą stać się atrakcyjnym posiłkiem dla dzieci lub osób za nimi nie przepadających.

Przygotowanie:

Marchewkę ścieramy jak ,,makaron” na patelnię z oliwą. Solimy, dodajemy starte ząbki czosnku, doprawiamy solą, gałką oraz miodem. Dusimy do miękkości podlewając wodą, by marchewka się nie przypaliła. Jeśli wolimy bardziej twardą marchewkę, można pozostawić ją al dente.

Makaron z marchewki leczenieprzezjedzenie dietetyk warszawa

Przydadzą się:

Veggie-TwisterWarzywny makaron