Nawet zwykła marchewka może stać się niezwykłym dodatkiem do obiadu dzięki fantazyjnym kształtom oraz odrobinie przypraw i ziół. Jeśli posiadamy robot wielofunkcyjny z pewnością jest w nim nakładka do robienienia frytek. Można ją wykorzystać do poszatkowania marchewki na ,,frytki”, które można potem udusić na patelni lub upiec w piekarniku. Są również specjalne urządzenia do robienia ,,makaronu” lub ,,spiralek” z warzyw (niżej zdjęcia). Dzięki nim warzywa mogą stać się atrakcyjnym posiłkiem dla dzieci lub osób za nimi nie przepadających.
Przygotowanie:
Marchewkę ścieramy jak ,,makaron” na patelnię z oliwą. Solimy, dodajemy starte ząbki czosnku, doprawiamy solą, gałką oraz miodem. Dusimy do miękkości podlewając wodą, by marchewka się nie przypaliła. Jeśli wolimy bardziej twardą marchewkę, można pozostawić ją al dente.
Przydadzą się: