Umów się na spotkanie: biuro@udietetyczek.pl

Składniki:

  • 250g cukinii
  • 100g dyni hokkaido
  • 3 jaja
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 cebuli
  • garść natki pietruszki
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 plastry pomidora
  • kilka oliwek
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Porcja zawiera:

  • 425 kcal
  • 28 g białka
  • 24 g tłuszczu
  • 25 g węglowodanów

Dieta:

  • bez glutenu
  • bez laktozy
  • dla insulinoopornych
  • antyzapalna

Omlet cukiniowo-dyniowy

Pyszny i sycący omlet z dużą ilością warzyw na bazie cukinii i dyni. Idealny na śniadanie białkowo-tłuszczowe, ale będzie również smakował z dobrym pieczywem.

Przygotowanie:

Zetrzyj cukinię i dynię na grubych oczkach tarki. Wymieszaj starte warzywa z posiekaną drobno cebulką, czosnkiem i natką pietruszki. Jaja roztrzep z solą, pieprzem i kurkumą. Wymieszaj z warzywami. Masę przełóż na patelnię wysmarowaną oliwą z oliwek. Wierzch udekoruj plastrami pomidora i oliwkami. Posyp ziołami prowansalskimi. Przykryj pokrywką i trzymaj na małym ogniu, tak, aby masa jajeczna się ścięła, ale nie przypaliła. Ostrożnie wyjmij przykrywając patelnię talerzem i obróć do góry dnem.