Aromatyczne tarte pieczone jabłka z odrobiną kruszonki stanowią smaczny i dietetyczny deser, który z powodzeniem może zastąpić ciasto, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. W tradycyjnej szarlotce najbardziej kaloryczne jest stanowiące podstawę kruche ciasto (mąka, cukier, jaja, masło), które stanowi nawet 3/4 kalorii. Taki deser możemy z powodzeniem podać również dzieciom.
Przygotowanie:
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub w malakserze. Wymieszać z przyprawami korzennymi i rodzynkami. Można dodać odrobinę miodu, jeśli mamy kwaśną odmianę jabłek. Przełożyć do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (zapobiega wyciekaniu soku jabłkowego na dno piekarnika i jego przypalaniu się). Ze zmielonych migdałów i reszty składników zagnieść kruszonkę, posypać nią jabłka. Piec około 45 minut w 180ºC.