Umów się na spotkanie: biuro@udietetyczek.pl

Składniki:

  • 2 kg słodkich jabłek np. champion
  • garść rodzynek
  • przyprawy korzenne: 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, szczypta goździków
  • na kruszonkę: 2-3 łyżki zmielonych migdałów, 3-4 łyżki mąki kukurydzianej, 1 łyżka ksylitolu, 1 duża łyżka masła

Dieta:

  • wegetariańska
  • wegańska
  • bez glutenu
  • bez jaj

Oszukana szarlotka, czyli pieczone jabłka bez cukru

Aromatyczne tarte pieczone jabłka z odrobiną kruszonki stanowią smaczny i dietetyczny deser, który z powodzeniem może zastąpić ciasto, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. W tradycyjnej szarlotce najbardziej kaloryczne jest stanowiące podstawę kruche ciasto (mąka, cukier, jaja, masło), które stanowi nawet 3/4 kalorii. Taki deser możemy z powodzeniem podać również dzieciom.

Przygotowanie:

Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub w malakserze. Wymieszać z przyprawami korzennymi i rodzynkami. Można dodać odrobinę miodu, jeśli mamy kwaśną odmianę jabłek. Przełożyć do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (zapobiega wyciekaniu soku jabłkowego na dno piekarnika i jego przypalaniu się). Ze zmielonych migdałów i reszty składników zagnieść kruszonkę, posypać nią jabłka. Piec około 45 minut w 180ºC.