Umów się na spotkanie: biuro@udietetyczek.pl

Składniki:

  • dojrzałe awokado
  • sok z 1/2 cytrny
  • 1/2-1 ząbek czosnku
  • sól

 

Dieta:

  • wegetariańska
  • wegańska
  • bez glutenu
  • bez laktozy
  • bez jaj

Pasta z awokado z czosnkiem i cytryną

Kanapka z masłem? A może z pyszną zieloną pastą z awokado dla odmiany?

W awokado występują głównie tłuszcze jednonienasycone, takie jak w oliwie z oliwek lub oleju rzepakowym. Podnoszą one poziom dobrego cholesterolu HDL. Awokado nie zawiera ponadto cholesterolu oraz posiada inne cenne składniki m.in. żelazo, kwas foliowy, błonnik i miedź.

Awokado może zatem z powodzeniem zastąpić wszelkie smarowidła do pieczywa, zwłaszcza dla osób z miażdżycą, nadciśnieniem lub wysokim cholesterolem. Polecane jest w zdrowej diecie dzieci i dorosłych.

Pasta z awokado leczenieprzezjedzenie warszawa dietetyk

 Przygotowanie:

Wybieramy ładne dojrzałe awokado. Obieramy delikatnie ze skórki. Miksujemy blenderem na gładką pastę z sokiem cytrynowym i czosnkiem doprawiając solą. Można także rozgnieść widelcem.

Pasta awokado leczenieprzezjedzenie warszawa dietetyk