Umów się na spotkanie: biuro@udietetyczek.pl

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • opakowanie pomidorków koktajlowych
  • papryka czerwona
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • zioła prowansalskie

 

Dieta:

  • wegetariańska
  • wegańska
  • bez glutenu
  • bez laktozy
  • bez jaj

Pieczone warzywa z hummusem

Warzywa pieczone można wykorzystać na wiele sposobów: jako samodzielne danie, przekąskę, składnik past warzywnych lub dodatek do sałatek. Do pieczenia idealnie nadają się: papryka, cukinia, bakłażan, pomidory, dynia, marchew, pietruszka, cebula oraz czosnek. Są niskokaloryczne i naprawdę smaczne po upieczeniu.

_IGP0071

Przygotowanie:

Warzywa myjemy, kroimy na plastry i wykładamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą, solą i ziołami. Do polania warzyw można także wykorzystać zielony sos (miksujemy  np. oliwę ze szpinakiem i suszonymi pomidorami). Pieczemy około 20-30 min w 180ºC sprawdzając, czy warzywa są już miękkie i jednocześnie się nie przypalają (mogą się zrumienić).