Przyrządzenie pierwszej zupki jarzynowej dla niemowlęcia może sprawić nie lada kłopot, nawet jeśli doskonale gotujemy. Oczywiście można skorzystać z gotowych i bezpiecznych dań w słoiczkach, ale jeśli mamy dostęp do sprawdzonych warzyw, możemy ugotować smaczną i pożywną zupkę samodzielnie, a nasz maluszek na pewno na tym skorzysta.
Dla przypomnienia – pierwsze zupki dla niemowląt karmionych piersią podajemy pod koniec 6 miesiąca życia, a niemowlętom karmionym mlekiem modyfikowanym już w 5 miesiącu życia.
Podstawą dobrej zupki jarzynowej są:
• warzywa – z dobrego źródła, najlepiej z uprawy ekologicznej lub domowego ogródka
• woda – dobrej jakości woda źródlana o niskiej zawartości sodu
• tłuszcz – może to być oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia tzw. ,,extra virgin”, olej rzepakowy niskoerukowy lub masło prawdziwe o zawartości tłuszczu mlecznego min. 82% i bez sztucznych dodatków
Zupka przyrządzona z dobrych składników i w odpowiedni sposób, czyli poprzez krótkie gotowanie (nie rozgotowujemy zbytnio warzyw) z pewnością będzie bardziej smakować dziecku niż ta ze słoiczka. Zaletą domowych posiłków jest również możliwość ich urozmaicania zgodnie z gustem dziecka. W daniach ,,słoiczkowych” nie znajdziemy wszystkich warzyw, a ich głównym składnikiem jest marchew. Oczywiście warto z nich korzystać w podróży, na spacerze lub, gdy nie mamy możliwości ugotowania obiadu w domu – również dla wzbogacenia diety, gdy brak sezonowych warzyw i owoców np. zimą, czy wczesną wiosną.
Czas – wbrew pozorom ugotowanie zupki dla niemowlęcia nie zajmuje dużo czasu – przygotowanie warzyw i ich ugotowanie to około 15-20 minut. W przypadku starszych niemowląt możemy przyrządzić zupę dla całej rodziny, a przed dodaniem soli, czy innych niewskazanych przypraw odlać łyżkę do osobnego garnka dla dziecka.
Na początku podajemy przeciery jednoskładnikowe np. jabłko, marchew, dynię, które przyrządzamy analogicznie, jak pierwszą zupkę.
Przygotowanie:
Warzywa myjemy i obieramy. Kroimy na większe kawałki lub trzemy na tarce na grubych oczkach. Wrzucamy do gotującej się wody na około 20 minut.
Pod koniec gotowania dodajemy oliwę z oliwek i kleik ryżowy lub kaszkę mannę (jeśli wprowadzamy już gluten).
Miksujemy warzywa za pomocą blendera na gładką konsystencję. Na koniec można dodać 1 lub 2 łyżeczki kleiku ryżowego dla zagęszczenia.
Zupkę podajemy łyżeczką. Na początku prawdopodobnie niemowlę nie zje całej porcji, tylko kilka łyżeczek jednorazowo (można spróbować podać zupkę np. dwa razy w ciągu dnia). Stopniowo będzie się przyzwyczajać do większej ilości pokarmów stałych, a regularne podawanie posiłków sprawi, że będzie odczuwać głód o stałych porach. Sprawdzonym sposobem na zachęcenie do jedzenia jest dodanie niewielkiej ilości mleka,które dziecko zna.
* Pierwsze zupki powinny mieć gładką konsystencję. Około 8 miesiąca mogą się w niej pojawić kawałki warzyw, aby stymulować u dziecka umiejętność żucia i gryzienia.