Umów się na spotkanie: biuro@udietetyczek.pl

Składniki:

  • 1-2 marchewki ok. 100g
  • 1 mała czerwona cebulka ok. 60g
  • 1-2 starte ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz, kurkuma, kminek (likwiduje wzdęcia)
  • kalafior 400g (1/2 średniego kalafiora)

Dieta:

  • wegetariańska
  • wegańska
  • bez glutenu
  • bez laktozy

,,Ryż” z kalafiora z warzywami

Ryż, zwłaszcza biały, jest bardzo kaloryczny i może działać zapierająco. Ma ponadto wysoki indeks glikemiczny i dość szybko podnosi poziom cukru we krwi. Jego alternatywa przyrządzona z półsurowego kalafiora jest niskokaloryczna i ma mniejszy wpływ na glikemię poposiłkową. Z podanych składników otrzymujemy 2 porcje potrawy po około 350g. Każda porcja to zaledwie 220 kcal. Doskonała propozycja na lekką kolację lub lunch. Jeśli dodamy do niej porcję warzyw strączkowych lub ryby uzyskamy wartościowe danie obiadowe.

Przygotowanie:

Oliwę rozgrzać na patelni. Dodać posiekaną drobno cebulkę i czosnek, startą marchew oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Poddusić, aż warzywa lekko zmiękną. Surowy kalafior zetrzeć na tarce lub w malakserze. Wymieszać z warzywami na patelni. Przyprawić solą, pieprzem, kminkiem i kurkumą. Dodać natkę pietruszki. Wszystko razem dusić kilka minut. Kalafior powinien być lekko chrupiący, nie rozgotowany.