Umów się na spotkanie: biuro@udietetyczek.pl

Składniki:

  • 1 mały brokuł  (ok. 200g)
  • pomidorki koktajlowe (100g, około 5 sztuk)
  • czerwona papryka (50g, około 1/4 sztuki)
  • 2 plastry czerwonej cebuli
  • 2 łyżki słonecznika
  • 50 g (1/2 kostki) tofu naturalnego lub wędzonego
  • sos: sok z 1/2 cytryny, garść liści szpinaku, sól, pieprz
  • ocet balsamiczny 1 łyżka

Porcja zawiera:

  • Kalorie: 270 kcal
  • Białko:
  • Tłuszcz:
  • Węglowodany:

Dieta:

  • wegetariańska
  • wegańska
  • bez glutenu
  • bez laktozy

Sałatka z brokułem, tofu i prażonym słonecznikiem.

Brokuły gotujemy około 20 minut na parze – będą wówczas al dente i nie rozpadną się podczas mieszania składników sałatki lub jej przewożenia.

Słonecznik prażymy na rozgrzanej, suchej patelni do lekkiego zarumieniania. Uwaga – bardzo łatwo się przypala.

Tofu kroimy w kostkę i podpiekamy na patelni z odrobiną oliwy, octem balsamicznym, solą i pieprzem – można dodać również ulubione przyprawy.

Łączymy brokuły rozdzielone na drobne różyczki z tofu, pomidorkami pokrojonymi na połówki lub ćwiartki, posiekaną cebulą i papryką oraz prażonym słonecznikiem. Przyprawiamy delikatnie solą. Miksujemy składniki sosu i łączymy z warzywami.