Umów się na spotkanie: biuro@udietetyczek.pl

Składniki:

  • pęczek szparagów zielonych
  • 2 garście rukoli
  • 1/4 czerwonej cebulki
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 4 rzodkiewki
  • 1 opakowanie mozzarelli mini
  • liście świeżej melisy
  • sól i pieprz do smaku

SOS:

  • garść natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • garść liści melisy
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka miodu

Porcja zawiera:

  • 370 kcal
  • 21g białka
  • 20g tłuszczu
  • 25g węglowodanów

Sałatka z mozzarellą i szparagami z nutą melisy;)

Jest maj, są i szparagi! Warto po nie sięgać, gdyż sezon na te ultra zdrowe warzywa szybko mija.

Są bogactwem kwasu foliowego, błonnika, minerałów oraz licznych przeciwzapalnych antyoksydantów.

Przygotowanie:

Szparagi umyj, pokrój na kilkucentymetrowe kawałki i zblanszuj w osolonej wodzie ok 5 min do miękkości. Następnie odcedź i wystudź.

W tym czasie przygotuj sos miksując blenderem wszystkie składniki na gładką masę. Można dolać nieco wody.

Na półmisku rozłóż umytą rukolę. Posyp:

  • wystudzonymi szparagami
  • połówkami kulek mozzarelli mini
  • rzodkiewkami i pomidorkami pokrojonymi w plasterki
  • piórkami czerwonej cebuli

Całość dopraw solą i pieprzem. Udekoruj świeżą melisą.

Polej sosem. Możesz zjeść z pieczywem lub grzankami. Smacznego!

Z podanej ilości wychodzą 2 porcje sałatki.