Umów się na spotkanie: biuro@udietetyczek.pl

Składniki:

  • 1/2 opakowania rukoli (około 50g)
  • 1 duży lub 2 małe pomidory (200g)
  • 1/3 awokado (60g)
  • 1/2 ogórka (130g)
  • 2 plastry czerwonej cebuli (10g)
  • 1/2 pomarańczy (120g)
  • sól, chilli

Dieta:

  • wegetariańska
  • wegańska
  • bez glutenu
  • bez laktozy
  • bez jaj

Sałatka z rukolą i awokado w pomarańczowym sosie

Lekka i niskokaloryczna sałatka. Porcja to tylko 200 kcal. Z uwagi na obecność awokado nie zawiera oleju. Sos to połączenie słodkiej pomarańczy z pikantnym chilli, które pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej. Sałatka idealna na lunch, kolację lub mały głód:)

Przygotowanie:

Kroimy: pomidora  w ósemki, awokado w kostkę, ogórka w plasterki, cebulę w piórka. Mieszamy z rukolą i solimy. Pomarańczę obieramy ze skórki, rozdzielamy na cząstki i wydobywamy z nich miąższ. Miąższ miksujemy z odrobiną soli i chilli na sos, którym polewamy sałatkę.