Pasztet z ciecierzycy z dodatkiem szpinaku, natki pietruszki i czosnku. Pięknie zielony. Plaster pasztetu ważący około 50g zawiera średnio 80 kcal.
Przygotowanie:
Ciecierzycę moczyć przez noc, a następnie ugotować w świeżej wodzie do miękkości (około 1 godziny). Szpinak, cebulę i czosnek posiekać i poddusić na oliwie podlewając wodą do momentu, aż szpinak zmniejszy swą objętość. Warzywa oraz ciecierzycę przełożyć do wysokiej miski, dodać zmielone nasiona słonecznika/siemienia lnianego i posiekaną natkę. Blenderem rozdrobnić na gładką masę. Jeśli jest zbyt sucha można dodać jajko. Przyprawić solą i pieprzem. Masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać pestkami dyni i sezamu. Piec około 35 minut w 180ºC.