Umów się na spotkanie: biuro@udietetyczek.pl

Składniki:

  • ciecierzyca około 800g po ugotowaniu (sucha około 400g)
  • pęczek szpinaku 250g
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 łyżki zmielonych nasion słonecznika lub siemienia lnianego
  • sól, pieprz
  • oliwa 1 łyżka
  • opcjonalnie 1 jajko

Dieta:

  • wegetariańska
  • wegańska
  • bez glutenu
  • bez laktozy

Zielony pasztet z ciecierzycy

Pasztet z ciecierzycy z dodatkiem szpinaku, natki pietruszki i czosnku. Pięknie zielony. Plaster pasztetu ważący około 50g zawiera średnio 80 kcal.

Przygotowanie:

Ciecierzycę moczyć przez noc, a następnie ugotować w świeżej wodzie do miękkości (około 1 godziny). Szpinak, cebulę i czosnek posiekać i poddusić na oliwie podlewając wodą do momentu, aż szpinak zmniejszy swą objętość.  Warzywa oraz ciecierzycę przełożyć do wysokiej miski, dodać  zmielone nasiona słonecznika/siemienia lnianego i posiekaną natkę. Blenderem rozdrobnić na gładką masę. Jeśli jest zbyt sucha można dodać jajko. Przyprawić solą i pieprzem. Masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać pestkami dyni i sezamu. Piec około 35 minut w 180ºC.