Umów się na spotkanie: biuro@udietetyczek.pl

Składniki:

  • 2 opakowania pomidorów krojonych, w sumie ok. 500g (można użyć passaty pomidorowej)
  • kawałek pora ok. 5cm
  • 2 małe marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 7 płaskich łyżek soczewicy
  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy
  • sól morska lub domowa jarzynka, przyprawy: bazylia, oregano (dla młodszych maluchów poniżej pierwszego roku życia nie dodajemy soli).

Dieta:

  • wegetariańska
  • wegańska
  • bez glutenu
  • bez laktozy
  • bez jaj

Zupka pomidorowa z kaszą jaglaną i czerwoną soczewicą

Bardzo odżywcza i rozgrzewająca zupka idealna na jesienno-zimowe obiady dla malucha. Latem można ją ugotować z dodatkiem świeżych pomidorów. Po 10 m-cu życia.

Przygotowanie:

Marchewkę, pietruszkę, czosnek oraz pora obrać i pokroić na kawałki. Przełożyć do garnka. Dodać pomidory, oliwę i przyprawy. Zalać dobrej jakości wodą źródlaną do przykrycia warzyw – około 1l. Gotować 10 minut, po czym zmiksować na krem. Dodać soczewicę, kaszę jaglaną i zagotować wszystko razem jeszcze około 20 minut. Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki. Podczas gotowania należy sprawdzać, czy kasza i soczewica nie wchłonęły zbyt dużo płynu i zupka się nie przypala. Można podlać wówczas wodą.