- Dodano: 6 stycznia 2021
- Marta Michalak-Tomasik
Oliwa z oliwek uznawana za jeden z najzdrowszych olejów świata jest bardzo ważnym składnikiem diety śródziemnomorskiej. Czy wiecie z czego wynikają jej dobroczynne właściwości? Aktywuje liczne geny w naszym organizmie! Sprawdź jakie:)
czytaj więcej
- Dodano: 19 grudnia 2019
- Marta Michalak-Tomasik
Jeśli jesteś lekarzem lub dietetykiem i zastanawiasz się, w jaki sposób można wykorzystać testy nutrigenetyczne w pracy z pacjentem - zapraszam do lektury artykułu, który ukazał się w czasopiśmie Food Forum.
czytaj więcej
- Dodano: 8 czerwca 2019
- Marta Michalak-Tomasik
Panuje powszechne przekonanie, że ryby to samo zdrowie. Rzeczywiście w żadnym innym produkcie nie znajdziemy tylu potrzebnych naszemu organizmowi kwasów omega 3. Ale mówienie o rybach w samych superlatywach nie do końca jest zgodne z prawdą. Gdzie tkwi haczyk? Zanim kupisz rybę na obiad, przeczytaj!
czytaj więcej
- Dodano: 30 stycznia 2019
- Marta Michalak-Tomasik
Kwasy tłuszczowe z rodziny omega - 3 i 6, to niezbędne składniki naszej diety, bez których prawidłowe funkcjonowanie organizmu nie jest możliwe. Niestety organizm człowieka nie potrafi ich wytwarzać i muszą być dostarczane z dietą. W jaki sposób zapewnić ich odpowiednią podaż? Jeść ryby, olej lniany, czy może suplementować? W jaki sposób ,,zbadać'', czy jadamy je w wystarczających ilościach?
czytaj więcej
Wiele z nas ma za sobą co najmniej kilka diet odchudzających. Niestety, nawet jeśli udawało się schudnąć, stracone kilogramy wracały. Co zrobić, by utrata wagi okazała się długotrwała? Zacząć od zmiany myślenia o diecie! A dopiero potem o niej samej :)
czytaj więcej
- Dodano: 9 października 2018
- Marta Michalak-Tomasik
Czy kawa jest zdrowa? Czy picie kawy szkodzi? Dlaczego niektórzy mogą wypić bez problemu 5 filiżanek kawy i zasnąć, a inni już po jednej będą rozdrażnieni i pobudzeni? To, w jaki sposób nasz organizm reaguje na kofeinę zależy od wielu czynników, jednak genetyczny metabolizm kofeiny odgrywa w tym kluczową rolę.
czytaj więcej