Umów się na spotkanie: biuro@udietetyczek.pl

Składniki:

  • 100g migdałów
  • 400 ml wody

Dieta:

  • wegetariańska
  • wegańska
  • bez glutenu
  • bez laktozy
  • bez jaj

Mleko migdałowe

Mleko migdałowe to w rzeczywistości napój sporządzony z migdałów, który nie ma nic wspólnego z krowim mlekiem.  Można go natomiast wykorzystać wszędzie tam, gdzie zazwyczaj stosujemy mleko tradycyjne tj. do płatków, musli, kaszy, naleśników, kakao, koktajli, ciast itp. Jest doskonałym zamiennikiem dla osób uczulonych na białka mleka krowiego lub tych, które ze względów zdrowotnych powinny unikać mleka, również dla wegan i wegetarian. Sposób jego przygotowania jest bardzo prosty. Należy namoczyć migdały w ciepłej wodzie przez noc. Mogą być blanszowane lub ze skórką – te trzeba będzie ze skórki obrać, gdy namokną. Wystarczy 1 część migdałów na 3-4 części wody (np. 1 szklanka migdałów + 3-4 szklanki wody), ale jeśli chcemy uzyskać mleko o intensywniejszym smaku i kolorze można użyć ich więcej. Po namoczeniu wodę odlewamy, dolewamy świeżą i miksujemy bardzo dokładnie w blenderze kielichowym (kubek do do koktajli). Można również użyć zwykłego blendera, choć wówczas proces miksowania będzie nieco trudniejszy. Następnie powstałą zawiesinę przelewamy przez sitko wyłożone gazą lub tetrową pieluszką. Pozostały osad można wykorzystać do przygotowania migdałowego ,,twarożku” łącząc go ze słodkimi lub słonymi dodatkami lub wzbogacić nim kaszę, musli, nadzienie do naleśników itp.

MIGDAŁY – choć bardzo kaloryczne i zasobne w tłuszcz, należą do bardzo zdrowych i odżywczych przekąsek. W 100g migdałów znajduje się ponad 550kcal i prawie 50g tłuszczów, jednak są to głównie zdrowe tłuszcze jedno- i wielonienasycone. Ponadto:

  • 21g białka
  • 26mg witaminy E (ponad 100% średniego dziennego zapotrzebowania)
  • witaminy z grupy B ( w tym najwięcej B2)
  • 260mg wapnia (więcej niż w mleku)
  • 268mg magnezu
  • 3,7mg żelaza
  • 1mg miedzi (50% średniego dziennego zapotrzebowania)
  • cynk, selen, mangan, fosfor i potas

Dzięki temu są dobrym źródłem białka oraz składników wspomagających m.in. pracę mózgu i układu nerwowego, kondycję skóry, włosów i paznokci, budowę kości, pracę serca, czy przemianę materii.  Spożycie kilku migdałów przynosi ulgę podczas mdłości występujących w ciąży. Warto zatem dodawać je do różnych potraw.