Umów się na spotkanie: biuro@udietetyczek.pl

Składniki:

  • 1 opakowanie brukselki mrożonej
  • 2 marchewki
  • kawałek pora około 10cm
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • oliwa, sól, pieprz

Dieta:

  • wegetariańska
  • wegańska
  • bez glutenu
  • bez laktozy
  • bez jaj

Brukselka z marchewką i porem

Brukselka nie należy do lubianych warzyw, ale warto ją jeść, gdyż warzywa kapustne są bardzo zdrowe i mają właściwości antyrakowe.  Jeśli nie lubimy lekko gorzkiego smaku brukselki, można użyć mrożonej, która jest go pozbawiona. W połączeniu ze słodką marchewką i kwaskowymi pomidorami smakuje wyśmienicie.

Przygotowanie:

Ugotować brukselkę  w osolonej wodzie. Na oliwie poddusić startą marchewkę z porem posiekanym w krążki. Połączyć z brukselką pokrojoną na połówki. Doprawić solą, pieprzem i koncentratem pomidorowym. Posypać świeżym koperkiem.