Umów się na spotkanie: biuro@udietetyczek.pl

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 mała cebula ok. 70g
  • 1 mała cukinia ok. 350g
  • 1/4 papryki czerwonej ok. 50g
  • 1/2 papryki żółtej ok. 100g
  • 2 plastry ananasa świeżego ok. 150g
  • pomidory krojone (przetwory lub świeże w sezonie) 400g
  • fasola czerwona ugotowana ok. 10 łyżek
  • sól i pieprz do smaku
  •  przyprawy: papryka słodka, curry, imbir – po 1/2 łyżeczki

Dieta:

  • wegetariańska
  • wegańska
  • bez glutenu
  • bez laktozy

Fasola w sosie słodko-kwaśnym

Odrobina egzotyki w wersji wegetariańskiej. Zamiast kurczaka – fasolka – w towarzystwie kwaśnych pomidorów i słodkiego ananasa z nutą przypraw orientalnych.

Przygotowanie:

Warzywa pokroić w kostkę. Na oliwie podsmażyć cebulkę, cukinię i kolorowe papryki. Po około 5 minutach dodać ananas i pomidory. Doprawić solą, pieprzem oraz przyprawami. Dusić jeszcze około 10- 15 minut do połączenia smaków. Pod koniec duszenia dodać ugotowaną wcześniej fasolkę.