Hummus to tradycyjna pasta popularna w krajach arabskich, w skład której wchodzą: ciecierzyca (cieciorka), masło sezamowe – tahina, oliwa, czosnek, sok z cytryny i przyprawy. Można ją przyrządzać w wielu wariantach smakowych, gdyż ciecierzyca doskonale komponuje się z różnymi dodatkami. Jest nie tylko smaczna, ale jako warzywo strączkowe zawiera wartościowe białko, błonnik, żelazo, magnez, a także wiele innych cennych składników odżywczych. Kanapka z hummusem będzie z pewnością zdrowsza niż kanapka z wędliną nafaszerowaną azotanami, solą i wypełniaczami. Tradycyjny hummus jest bardzo kaloryczny, dlatego polecam przyrządzanie lżejszej wersji z mniejszą ilością tahiny i oleju, a większą soku z cytryny.
Przygotowanie:
Ciecierzycę moczymy przez noc w wodzie. Wodę z moczenia odlewamy i gotujemy ziarna w świeżej wodzie przez około 60 minut do miękkości. Następnie wszystkie składniki pasty umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy blenderem na gładką pastę. Jeśli jest zbyt sucha, dodajemy więcej soku z cytryny lub odrobinę wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można przyrządzić różne warianty smakowe dodając do pasty:
Ciekawostka:
Jeśli nie przekonuje Cię kanapka z hummusem, sprawdź skład polędwicy popularnej marki, który mówi sam za siebie:)
polędwica wieprzowa (81%), woda, sól, białko wieprzowe kolagenowe, stabilizatory: trifosforany E451, cytryniany sodu E331, białko sojowe, wzmacniacz smaku: glutaminian sodu E621, cukier gronowy, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu E316, aromat, substancja konserwująca: azotyn sodu E250