Umów się na spotkanie: biuro@udietetyczek.pl

Jarzynka domowej roboty

Większość gospodyń nie potrafi sobie wyobrazić zupy, czy innych dań obiadowych bez użycia ,,vegety” lub kostek rosołowych, które nadają specyficzny słony smak potrawom. Zawierają one jednak polepszacze smaku, głównie syntetyczną substancją tzw. glutaminian sodu (E621) oraz jego pochodne. Przypisuje się im szereg niekorzystnych dla zdrowia właściwości m.in. działanie alergenne oraz negatywny wpływ na układ nerwowy i wzrok. W nadmiarze mgą powodować bóle głowy lub brzucha. Dzięki nim chętniej i więcej zjadamy. W kostkach rosołowych obecne są także utwardzone tłuszcze trans, które zwiększają ryzyko chorób serca, mają wręcz działanie rakotwórcze oraz teratogenne (uszkadzające płód), są zatem bardzo niebezpieczne dla przyszłych mam.

Jarzynka domowa

Tymczasem smaczne danie można przygotować bez użycia ,,vegety”.  Wystarczy sól morska, świeżo zmielony pieprz oraz zioła. Jeśli chcecie w szybki i wygodny sposób doprawić potrawę, zachęcam do przygotowania własnej, zdrowej jarzynki domowej roboty.

  • 1 opakowanie suszonej włoszczyzny
  • sól morska lub kamienna nierafinowana  –  w proporcji 1: 4 w stosunku do warzyw, można ustalić własną proporcję
  • liście laurowe – 2-3 szt
  • ziele angielskie, pieprz – kilka ziarenek
  • kurkuma, czosnek słodka papryka, suszona pietruszka lub inne ulubione przyprawy (majeranek, tymianek, suszona cebulka itp.)

Wszystkie składniki należy zmielić w młynku lub blenderze do pożądanej grubości – na miałko lub grubiej z wyczuwalnymi kawałkami warzyw – tak jak lubimy. Można zmieniać proporcje lub użyć innych przypraw. Osoby, które powinny stosować dietę z obniżoną zawartością soli mogą ją całkowicie pominąć.

Jarzynka vegeta domowa dietetyk warszawa