Umów się na spotkanie: biuro@udietetyczek.pl

Składniki:

  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 marchewka
  • kawałek pora ok. 5 cm
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól, pieprz i przyprawy
  • 1 łyżeczka oliwy

 

Dieta:

  • wegetariańska
  • wegańska
  • bez glutenu
  • bez laktozy
  • bez jaj

Kolorowe warzywa z selerem naciowym

Duszone warzywa to doskonała propozycja nie tylko na obiad. Możemy je przekąsić na lunch, kolację, a nawet na …śniadanie. Mogą stanowić samodzielną przekąskę lub wzbogacone o dodatek zbożowy lub białkowy pełnowartościowy obiad.

Im bardziej różnorodnie i kolorowo na naszym talerzu, tym więcej składników odżywczych trafi do organizmu. Warzywa zielone dostarczają cennego kwasu foliowego, żelaza i chlorofilu, żółtopomarańczowe betakarotenu (prowitaminy A).

Seler naciowy ma właściwości oczyszczające oraz wspomaga trawienie. Uznawany jest za afrodyzjak:)

Warzywa duszone seler naciowy marchew, papryka leczenieprzezjedzenie warszawa dietetyk

Przygotowanie:

Seler naciowy pokroić na talarki. Marchewkę zetrzeć na tarce. Paprykę pokroić w kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekać . Warzywa wymieszać na patelni z oliwą i dusić około 5 min podlewając wodą. Przyprawiamy wedle gustu solą, świeżo zmielonym pieprzem i ziołami. Dekorujemy kiełkami. Warzywa powinny być chrupiące, nie rozgotowane.

Porcja warzyw na zdjęciu zawiera 180 kcal, 4,5 mg żelaza, 250mg kwasu foliowego, 3300ug witaminy A.

Kolorowe warzywa z selerem naciowym leczenieprzezjedzenie warszawa dietetyk