Duszone warzywa to doskonała propozycja nie tylko na obiad. Możemy je przekąsić na lunch, kolację, a nawet na …śniadanie. Mogą stanowić samodzielną przekąskę lub wzbogacone o dodatek zbożowy lub białkowy pełnowartościowy obiad.
Im bardziej różnorodnie i kolorowo na naszym talerzu, tym więcej składników odżywczych trafi do organizmu. Warzywa zielone dostarczają cennego kwasu foliowego, żelaza i chlorofilu, żółtopomarańczowe betakarotenu (prowitaminy A).
Seler naciowy ma właściwości oczyszczające oraz wspomaga trawienie. Uznawany jest za afrodyzjak:)
Przygotowanie:
Seler naciowy pokroić na talarki. Marchewkę zetrzeć na tarce. Paprykę pokroić w kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekać . Warzywa wymieszać na patelni z oliwą i dusić około 5 min podlewając wodą. Przyprawiamy wedle gustu solą, świeżo zmielonym pieprzem i ziołami. Dekorujemy kiełkami. Warzywa powinny być chrupiące, nie rozgotowane.
Porcja warzyw na zdjęciu zawiera 180 kcal, 4,5 mg żelaza, 250mg kwasu foliowego, 3300ug witaminy A.