Pasztet z soczewicy to wegetariańska alternatywa dla tradycyjnych mięsnych pasztetów. Jest lekkostrawny, smaczny i pełen wartości odżywczych. Soczewica bogata jest w błonnik, żelazo, cynk, magnez i witaminy z grupy B.
Przepis można modyfikować doprawiając pasztet według własnych upodobań smakowych.
Przygotowanie:
1. Soczewicę przepłukać pod zimną wodą i ugotować według przepisu na opakowaniu – zazwyczaj około 10-15 minut w 2-3 krotnej ilości wody. Soczewica czerwona, w przeciwieństwie do odmiany zielonej lub brązowej staje się bardzo szybko miękka i łatwo się rozgotowuje. Po ugotowaniu należy dobrze ją odcedzić, aby pasztet nie był wodnisty. Można użyć soczewicy ugotowanej poprzedniego dnia.
3. Marchewkę i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce. Pora lub cebulkę posiekać. Warzywa poddusić do miękkości na oliwie podlewając wodą. Wymieszać je z soczewicą. Do masy dodać starty drobno czosnek, posiekaną natkę pietruszki, zmielone w młynku lub blenderze siemię lniane (ewentualnie jajko). Przyprawić solą, pieprzem i dowolnymi przyprawami.
4. Masę dokładnie wymieszać. Można lekko zmiksować blenderem, jednak z uwagi na to, że soczewica łatwo się rozgotowuje nie ma takiej konieczności. Wyłożyć do foremki keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać sezamem, pestkami dyni lub słonecznika. Piec w piekarniku nagrzanym do 175ºC przez 35min.
Uwaga: Jeśli masa po wymieszaniu wszystkich składników przed pieczeniem jest zbyt wodnista, można dodać do niej 2 łyżki mąki np. kukurydzianej.