Umów się na spotkanie: biuro@udietetyczek.pl

Składniki:

  • kasza pęczak (100g ugotowanej, 1/3 torebki )
  • 1 ogórek zielony gruntowy
  • 1/4 miękkiego awokado
  • 2 łyżki posiekanego koperku (lub więcej)
  • 1/2 małego ząbka czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól pieprz

Prosta wiosenna sałatka z pęczaku

Kaszę gotujemy 15 min. Zostawiamy pod przykryciem w garnku jeszcze 5-10 min do napęcznienia, a potem odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia.

Ogórka i awokado obieramy, następnie kroimy w kostkę.

Koperek siekamy.

Mieszamy składniki, dodajemy sok z cytryny, oliwę, starty/przeciśnięty czosnek i doprawiamy solą i pieprzem.

Można spożyć od razu, ale dobrze smakuje schłodzona w lodówce 🙂