Zdrowsza wersja ,,nutelli” wykonana z suszonych daktyli oraz fig. Nie zawiera cukru, utwardzonych olejów, emulgatorów oraz mleka w proszku. Idealnie zastępuje wszelkie słodkie pasty do pieczywa, które dzieci uwielbiają. Można ją również wykorzystać do naleśników, placuszków, domowych ciast i deserów.
Suszone daktyle i figi to skarbnica błonnika, wapnia, magnezu oraz żelaza. W 100g suszonych fig znajduje się, aż 200 mg wapnia, zaś w 100g suszonych daktyli – 70mg. Taka pasta dostarcza dzieciom nie tylko energii, ale przede wszystkim składników potrzebnych do koncentracji i wysiłku umysłowego. Polecana wszystkim miłośnikom czekolady.
Przygotowanie:
Daktyle i figi zalać przegotowaną ciepłą wodą i pozostawić na noc do namoczenia. Następnego dnia wodę odlać, dodać kakao i ulubione przyprawy. Zmiksować całość blenderem na gładką pastę. Pozostaną wyczuwalne ziarenka fig, ważne jednak, aby zmiksować dokładnie włókna daktyli. Smacznego!