Umów się na spotkanie: biuro@udietetyczek.pl

Składniki:

  • 200-300g suszonych daktyli
  • 3 duże suszone figi
  • 2 łyżki kakao lub karobu (inaczej chleb świętojański, zamiennik kakao nie zawierający kofeiny, do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością)
  • opcjonalnie: imbir, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa

Dieta:

  • wegetariańska
  • wegańska
  • bez glutenu
  • bez laktozy
  • bez jaj

Słodka pasta z daktyli a’la czekolada

Zdrowsza wersja ,,nutelli” wykonana z suszonych daktyli oraz fig. Nie zawiera cukru, utwardzonych olejów, emulgatorów oraz mleka w proszku. Idealnie zastępuje wszelkie słodkie pasty do pieczywa, które dzieci uwielbiają. Można ją również wykorzystać do naleśników, placuszków, domowych ciast i deserów.

Suszone daktyle i figi to skarbnica błonnika, wapnia, magnezu oraz żelaza. W 100g suszonych fig znajduje się, aż 200 mg wapnia, zaś w 100g suszonych daktyli – 70mg. Taka pasta dostarcza dzieciom nie tylko energii, ale przede wszystkim składników potrzebnych do koncentracji i wysiłku umysłowego. Polecana wszystkim miłośnikom czekolady.

Czekolada pasta z daktyli leczenieprzezjedzenie dietetyk warszawa

Przygotowanie:

Daktyle i figi zalać przegotowaną ciepłą wodą i pozostawić na noc do namoczenia.  Następnego dnia wodę odlać, dodać kakao i ulubione przyprawy. Zmiksować całość blenderem na gładką pastę. Pozostaną wyczuwalne ziarenka fig, ważne jednak, aby zmiksować dokładnie włókna daktyli. Smacznego!

Daktylada czekolada pasta z daktyli leczenieprzezjedzenie dietetyk warszawa